Προσοχή, λιγότερες θερμίδες δεν σημαίνει αποβολή λίπους!

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο χάσιμο βάρους και στο χάσιμο λίπους.
=>Η παχυσαρκία δεν είναι απλή αύξηση βάρους. Είναι η συσσώρευση του περιττού σωματικού λίπους.
=>Η κατάκτηση του ιδανικού βάρους δεν είναι μόνο θέμα απώλειας βάρους, αλλά είναι κυρίως θέμα μείωσης του περιττού σωματικού λίπους.
=>Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος και λίπος με απλό περιορισμό των θερμίδων.
=>Το να τρώμε λιγότερες θερμίδες και να χάνουμε λίπος δεν πάνε απαραίτητα μαζί.
=>Αν αλλάξετε το τι τρώτε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο τρώτε.
=>Αν ψάχνετε ένα σίγουρο τρόπο για να αυξάνετε συνεχώς το βάρος σας ακολουθήστε τη μείωση θερμίδων και λιπαρών που παντού σας συμβουλεύουν με βάση τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.
=>Οι γνωστές συμβατικές θερμιδοδίαιτες όχι μόνο έχουν αστεία αποτελεσματικότητα (5%), αλλά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις ορμόνες και συνολικά για την υγεία μας.
=>Έρευνες έχουν δείξει ότι 10 διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να φάνε το ίδιο γεύμα και να δουν 10πλάσια διαφορά λιποσυσώρευσης. Άρα η θεωρία των θερμίδων είναι λάθος, διότι δεν είμαστε καυστήρες!
=>Αυτό που μετράει δεν είναι πόσες θερμίδες τρώτε αλλά πόσες απορροφάτε και που πηγαίνουν, διότι δεν απορροφώνται όλες το ίδιο.
=>Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας των πρωτεϊνών θα χαθεί ως θερμότητα για να μπορέσουν να αφομοιωθούν στο σώμα σας.
=>Το λίπος καίγεται ατελώς, όχι πλήρως, κι έτσι δίνει μόνο ένα μέρος των θερμίδων του στο σώμα!
=>Οι υδατάνθρακες καίγονται πλήρως και δίνουν όλες τους τις θερμίδες στο σώμα.
=>Από το 1980 και μετά ακολουθόντας τις επίσημες διατροφικές οδηγίες οι άνθρωποι τρώνε σχετικά λίγη πρωτεϊνη, όλο και λιγότερα λιπαρά και σαφώς περισσότερους υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα; Οι παχύσαρκοι γίνονται όλο και περισσότεροι.
=>Στην αρχή χάνουν λίγο σωματικό λίπος αλλά και πολλούς μυς και οστά. Κατόπιν ανακτούν γρήγορα όλο το χαμένο βάρος -και με το παραπάνω- σε λίπος, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη παχυσαρκία, πλαδαρότητα και χειρότερη υγεία.
=>Είναι επίσης και πολλοί αυτοί που έχουν «κανονικό» βάρος αλλά είναι κρυφά παχύσαρκοι, έχουν δηλαδή περισσότερο λίπος και λιγότερες πολύτιμες δομές (μυς, οστά, δέρμα, σπλάχνα κ.λπ.) απ΄ όσο πρέπει.
=>Η μόνη απώλεια λίπους που αξίζει τον κόπο είναι η μόνιμη. Κι αυτό επειδή οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι καθαρά ορμονικές και σχεδόν καθόλου ζήτημα θερμίδων ή ποσοτήτων.
=>Με άλλα λόγια, σχεδόν ποτέ μια θερμίδα που τρώμε δεν ισούται με μια θερμίδα μέσα μας!
=>Το σπουδαιότερο όμως σφάλμα της συμβατικής διατροφολογίας είναι ότι στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη μας, δηλαδή τις ορμόνες μας! Με αποτέλεσμα την παχυσαρκία και το διαβήτη.
=>Το κλειδί για το χάσιμο λίπους δεν είναι θέμα περικοπής των θερμίδων, είναι θέμα επιλογής μιάς σωστής ισορροπημένης αναλογίας των μακροθρεπτικών και ενός μέτριου γλυκαιμικού φορτίου των γεύμάτων μας, διότι το σωματικό λίπος επηρεάζεται από τα μακροθρεπτικά περιεχόμενα των φαγητών που τρώμε και το γλυκαιμικό φορτίο τους.
=>Κάθε φορά που τρώτε αυτά τα μακροθρεπτικά, γεννούν πολύπλοκες ορμονικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Αυτές οι αντιδράσεις αυτομάτως καθορίζουν πόσο σωματικό λίπος θα κάψετε ή θα αποθηκεύσετε.
=>Κάθε γεύμα προκαλεί μέσα σας μια ορμονική καταιγίδα που επηρεάζει το σώμα, την ψυχή, και το νου για τις επόμενες 4-6 ώρες.
=>Από την αναλογία πρωτεινών, λιπαρών και υδατανθράκων του γεύματος εξαρτάται τι είδους καύσιμο θα χρησιμοποιείτε, η ισορροπία των ορμονών σας, η διανοητική σας κατάσταση, τα επίπεδα ενέργειάς σας και το αν θα έχετε ορμονική ή φυσιολογική πείνα.
=>Το πρώτο που συμβαίνει μετά από ένα γεύμα κακών θερμίδων που αποδίδουν υψηλά φορτία γλυκόζης είναι ότι μέσα στην πρώτη ώρα εκτοξεύονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή ελεύθερων ριζών· και υπερβολικά πολλές ελεύθερες ρίζες σημαίνουν και υπερβολική φθορά για το σώμα μας.
=>Όταν η γλυκόζη είναι πάρα πολύ ψηλά στο αίμα, πηγαίνει και προσκολλάται καραμελοποιώντας τα πάντα μέσα μας : τα αγγεία, τα όργανα, τα μάτια, το δέρμα μας. Όταν αυτά καραμελοποιηθούν, αχρηστεύονται! Καταλαβαίνετε τώρα γιατί οι διαβητικοί και οι πρόδιαβητικοί είναι τόσο εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους για όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.
=>Μετά από την άνοδο έρχεται η πτώση : Μέσα σε 2-3 ώρες αφού φάμε, τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν απότομα και νιώθουμε υπογλυκαιμία. Τότε θέλουμε απελπισμένοι να ξαναφάμε τροφές που θα μας δώσουν γλυκόζη και έτσι να ξαναπάθουμε όλη αυτή τη φθορά.
=>Η ορμονική συσσώρευση λίπους είναι η 2η φθορά από τις κακές θερμίδες· διότι τρώγοντας γεύματα που προσφέρουν γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας -αυτό που ιατρικά λέμε γλυκαιμικά φορτία- το σώμα μας θα επιλέγει να καίει γλυκόζη για καύσιμο και όχι λίπος, ενώ θα φθειρόμαστε με δύο τρόπους καθώς τα επίπεδά του σακχάρου αρχικά θα ανεβαίνουν και κατόπιν θα πέφτουν απότομα μέσα στο πρώτο δίωρο αφού φάμε.
=>Για να συσσωρεύσουμε σωματικό λίπος χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν μπαίνει το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας.
=>Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε ποσότητες, θερμίδες ή λιπαρά! Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά.
=>Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης; Οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας.
=>Η έκρισση πολλής ινσουλίνης είναι το ορμονικό λάθος και όχι ότι ο άνθρωπος παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική διαιτολογία.
=>Οποιαδήποτε δίαιτα παραμελεί τις ορμόνες σας και σας βάζει να μετράτε θερμίδες, να πεινάτε ή να περιορίζετε τα λιπαρά είναι μια μάταιη τιμωρία που θα υποσκάψει την υγεία σας προκαλώντας κόπωση, νεύρα, άγχος, κατάθλιψη και αυξημένη πείνα.
Για μία ορμονικά σωστή, πλήρης και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει τηρήσουμε τα εξής :
=>1ον Αυτά που τρώμε να μας δίνουν αρκετές πρωτεΐνες και λιπαρά που είναι απαραίτητα ως δομικά στοιχεία του σώματός μας, καθώς και αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί.
=>2ον Από κανένα κύριο η πρόχειρο γεύμα δεν πρέπει να λείπουν οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ ινσουλίνης και γλυκαγόνης και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν περισσότερες καύσεις λίπους.
=>3ον Χρειαζόμαστε το λιγότερο αν δεν ασκούμαστε απο 0,8 εώς 1,2 γραμ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ενώ οι ασκούμενοι αναλόγως της έντασης και της συχνότητας της άσκησης τους χρειάζονται από 1,3 εώς 2,5 γραμ./κιλό βάρους.
=>4ον Να μη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνη απο ότι μπορεί να αφομειώσει ο οργανισμός μας σε ένα γεύμα γιατί το περισευμά της θα μετατραπεί σε λίπος. Όχι παραπάνω από 25-30 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά κύριο γεύμα.
=>5ον Να καταναλώνουμε περίπου 30-40 γραμ. καλών υδατανθράκων (χαμηλού και μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη) ανα γεύμα.
=>6ον Να αποφεύγουμε τα γεύματα υψηλού γλυκαιμικού φορτίου γιατί προκαλούν την έκκριση της ινσουλίνης και αυτό μας κάνει να συσσωρεύουμε λίπος.
=>7ον Να καταναλώνουμε αρκετό υγιεινό μονοακόρεστο λίπος στη διατροφή μας σε ποσότητες ίδιες με αυτές των πρωτεϊνών, δηλαδή 1 γραμ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι ασκούμενοι πάντα μπορούν να καταναλώνουν αναλογικά περισσότερο.
=>8ον Πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά λιπαρά διότι τα λιπαρά φέρνουν κορεσμό, κρατώντας μας ικανοποιημένους για περισσότερο χρόνο από ότι αν τρώγαμε υδατάνθρακες και μάλιστα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οι οποίοι έχουν επίδραση στη μία και μοναδική ορμόνη που συσσωρεύει λίπος στον άνθρωπο και συνάμα μπλοκάρει την καύση λίπους.
=>9ον Πρέπει να αποφεύγουμε τις δίαιτες πολλών και υψηλών γλυκαιμικά υδατανθράκων με περιορισμό λιπαρών και θερμίδων διότι η ικανότητά μας να καίμε λίπος αναστέλλεται, εμποδίζοντας την απώλεια λίπους. Απεναντίας, τα λιπαρά δεν εμποδίζουν καθόλου την καύση λίπους!
=>10ον Πρέπει να τηρούμε σε κάθε γεύμα την ισορροπημένη αναλογία των μακροθρεπτικών· 30% πρωτεΐνης, 40% υδατανθράκων και 30% λίπους. Επίσης το γλυκαιμικό φορτίο εκάστου γεύματος να μην ξεπερνά το 20.



Source link

Δημοσίευση σχολίου