Η βιοτίνη και τα οφέλη της για τον οργανισμό!!
Η βιοτίνη, γνωστή επίσης και ως βιταμίνη Η ή Β7, συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να παραχθεί στο σώμα καθώς λαμβάνεται από τις τροφές.

Η επαρκής πρόσληψη για τη βιοτίνη είναι 30 μικρογραμμάρια ανά ημέρα, για τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 100 μικρογραμμάρια. Η ανεπάρκεια της βιοτίνης είναι σπάνια στους ανθρώπους, λόγω της ευρείας παρουσίας της στις τροφές και την ικανότητα του εντέρου να τη συνθέσει.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιοτίνης που έχουν αναφερθεί είναι σε έγκυες γυναίκες, ασθενείς που λαμβάνουν παρατεταμένη παρεντερική (ενδοφλέβια) διατροφή, σε βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν γάλα με χαμηλές ποσότητες βιοτίνης και σε ασθενείς με διαταραχή απορρόφησης βιοτίνης που οφείλεται σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.

Η μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων κατά της επιληψίας, όπως η φαινοβαρβιτάλη, η φαινυτοΐνη και η καρβαμαζεπίνη μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της βιοτίνης στο αίμα.

Τα συμπληρώματα βιοτίνης είναι διαθέσιμα, αλλά το καλύτερο είναι να λάβετε τις βιταμίνες ή τα ανόργανα άλατα μέσω των τροφών. Δεν είναι κάθε βιταμίνη ή μέταλλο που κάνουν ορισμένα τρόφιμα σημαντικό μέρος της διατροφής μας, αλλά η συνέργεια των τροφών που εργάζονται μαζί, που δίνει τα θρεπτικά συστατικά.

Υγιής εγκυμοσύνη
Η ήπια ανεπάρκεια βιοτίνης συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενέχει κίνδυνο για την ανώμαλη ανάπτυξη του εμβρύου. Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνιστώνται τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μία πολυβιταμίνη με τουλάχιστον 30 μικρογραμμάρια βιοτίνης ημερησίως εκτός από το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ανεπάρκεια.

Ισχυρά νύχια
Η βιοτίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντοχή των νυχιών σε αρκετές μελέτες μικρής κλίμακας. Μια μελέτη έδειξε πως αυξάνονται κατά 25% σε πάχος και μειώνεται η τάση να σπάνε χάρη στα συμπληρώματα βιοτίνης. Μια άλλη μελέτη ανέφερε βελτίωση της ποιότητας των νυχιών μέχρι και 91% μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η βιοτίνη έχει την ικανότητα να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα, τόσο στον διαβήτη τύπου 1, όσο και στο διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα αποδείχτηκε ότι η βιοτίνη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και ακολούθως χαμηλώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Τρόφιμα που αποτελούν πηγές βιοτίνης
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιοτίνη περιλαμβάνουν την μαγιά μπύρας, το πίτουρο σιταριού, το κρέας, τα αυγά και τα στρείδια.

Συκώτι, βρασμένο: 27-35 μικρογραμμάρια
Αυγό, μεγάλο, βρασμένο: 13-25 μικρογραμμάρια
Σολομός, 90 γρ. βρασμένος: 4-5 μικρογραμμάρια
Σμέουρα, 1 φλιτζάνι: 0.2-2 μικρογραμμάρια
Πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν μία μικρή ποσότητα βιοτίνης.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση βιοτίνης
Μεγάλες δόσεις βιοτίνης δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα κάποια γνωστή τοξική επίδραση.

Δημοσίευση σχολίου