Οι πέντε διαφορετικές μορφές της ζήλιας που μας παιδεύουν, γιατί γλυκιά ή ξινή η ζήλια είναι πάντα ανυπόφορη!


Υπάρχει καλή και κακή ζήλια; Τελικά, η ζήλια σκοτώνει τον έρωτα, ή τον τρέφει; Ποια είναι η αλήθεια; Και τα δύο, αλήθεια είναι. Εξαρτάται από την ζήλια. Γιατί δεν υπάρχει ένα είδος μόνο! Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε «κεφάλια» αυτού του τέρατος, που καμιά φορά γίνεται ο φύλακας – άγγελος της σχέσης. Πάντως, έρωτας χωρίς ζήλια, δεν υπάρχει, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι, ποια ζήλια είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα του έρωτα, και ποια σαρώνει τα πάντα σαν θύελλα, σβήνοντας κάθε χαρά; Πάμε να γνωρίσουμε σε βάθος ένα από τα πιο πρωτόγονα και πιο ενδιαφέροντα συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής, που είναι εντελώς συνυφασμένη με τον έρωτα!


Η Ζήλια λόγω Φύλου


Και όμως, υπάρχουν άντρες που ζηλεύουν το ταίρι τους, αποκλειστικά και μόνο γιατί είναι γυναίκα! Και αντίστοιχα, υπάρχουν γυναίκες που ζηλεύουν την αντρική «υπεροχή». Η διαφορές του φύλου, από την ανατομία μέχρι την κοινωνική θέση και κατάσταση, μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ζήλια! Ο άντρας ζηλεύει και θεωρεί έτσι κι αλλιώς πιο ερωτικό το γυναικείο σώμα, που στα μάτια του γίνεται αντικείμενο του πόθου όλων των αντρών. Αλλά και η γυναίκα, θεωρεί ότι η ανατομία του άντρα τον προτρέπει σε κατακτητική διάθεση, και πάλι ζηλεύει! Δεν υπάρχει τρόπος αυτή η αίσθηση να γιατρευτεί, είναι μάλλον θέμα ενστίκτου.


Κόμπλεξ κατωτερότητας, που παριστάνει την Ζήλια


Είναι διαφορετικό πράγμα νε ζηλεύει κάποιος το ταίρι του, και είναι τελείως διαφορετικό να μειονεκτεί, πραγματικά ή φανταστικά δεν έχει σημασία, και να το μετατρέπει αυτό σε ζήλια. Ένας άντρας που δεν δέχεται την επιτυχία της γυναίκας του στη δουλειά της, δεν μπορεί να το ομολογήσει, ίσως, γιατί θα φανεί πολύ παιδικό. Αν όμως πει ότι ζηλεύει που είναι τόσες ώρες με τον διευθυντή της, ή αν πει ότι τα καταφέρνει γιατί είναι όμορφη και κάποιος την θέλει, και όχι γιατί είναι άξια, τότε νομίζει ότι έχει καμουφλάρει το πρόβλημα. Δεν είναι αλήθεια βέβαια. Και αυτή είναι μια ζήλια σκέτο σαράκι!


Παθολογική Ζήλια – Κίνδυνος


Η παθολογική ζήλια δεν έχει λογική και μπορεί να φέρει ακόμα και σε επικίνδυνες καταστάσεις τον άνθρωπο που την υφίσταται από έναν παθολογικά ζηλιάρη σύντροφο. Δεν υπάρχει καμία συμπεριφορά και καμία αλλαγή, που να κάνει καλά την ψυχή του παθολογικά ζηλιάρη. Είναι ένα καθαρά ψυχολογικό θέμα, που απαιτεί δουλειά, και πάλι είναι δύσκολο να βρεθεί ηρεμία και γαλήνη. Αυτή είναι μια μορφή ζήλιας που δεν προσφέρει καμία απολύτως υπηρεσία στον έρωτα, ούτε μπορεί να υποχωρήσει.


Η ζήλια της ηλικίας


Είναι μι ειδική περίπτωση ζήλιας, που αφορά τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας. Και οι δύο, και αυτός που είναι μικρότερος και αυτός που είναι μεγαλύτερος από τους δύο συντρόφους, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ζηλέψουν αφόρητα. Ο μεγαλύτερος, είτε άντρας είτε γυναίκα, φοβάται το μέλλον της σχέσης, όταν η διαφορά πιθανόν να γίνει πιο φανερή, και ζηλεύει προκαταβολικά. Αλλά και η ζήλια του νεώτερου είναι μεγάλη, αφού αισθάνεται ότι έχει κυριαρχηθεί από κάποιον πολύ πιο έμπειρο σύντροφο, που ίσως να παίξει το παιχνίδι της αποπλάνησης και με άλλους συντρόφους.


Η γλυκιά ζήλια του «Σε Θέλω»


Αυτή είναι η ζήλια που λατρεύουν να ζουν οι ερωτευμένοι! Είναι η ζήλια που έχει τραγουδηθεί, που έχει γίνει η γλυκιά φωλιά για να μεγαλώσει ο έρωτας και να ανοίξει τα υπέροχα φτερά του! Είναι η ζήλια που νιώθει ο ένας σύντροφος για τον άλλον κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, όχι μόνο όταν είναι χώρια, αλλά ακόμα και όταν είναι μαζί. Είναι μια σχεδόν μεταφυσική κατάσταση, συνυφασμένη με τον έρωτα, και μιλάει για την ανάγκη της απόλυτης ένωση . Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, που τα δύο μισά θα ενωθούν σε ένα πλάσμα ολόκληρο, η ζήλια δίνει το κίνητρο!



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου