Πολλά από αυτά που ξέραμε για τα αυγά και την υγεία μας τελικά δεν ισχύουν!

Τα αυγά είναι ιδιαίτερα φημισμένα για το γεγονός ότι αποτελούν μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, ωστόσο δυσφημίστηκαν πολύ για τον κρόκο τους που περιέχει περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Η ποσότητα αυτή είναι παραπάνω από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Για δεκαετίες, τα αυγά ακολουθούνταν από αυτή την δυσμενή φήμη, που τα μετέτρεψε από μία ωφέλιμη τροφή σε ένα παρεξηγημένο προϊόν.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη χοληστερόλη και τις επιπτώσεις της στην καρδιά, ώθησαν πολλούς ανθρώπους να αντικαταστήσουν την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού με τα ασπράδια των αυγών ή ακόμα και να τα εξαλείψουν ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους.

Όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα αυγά που ίσως δεν γνωρίζετε. Γι’ αυτή την τροφή που περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που ωφελούν τον εγκέφαλο και την καρδιά και παρέχουν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σίγουρα δεν τους αξίζει να είναι παρεξηγημένα, όταν μάλιστα δεν υφίσταται ο λόγος αυτής της παρεξήγησης.

Παρακάτω είναι ένας πρακτικός οδηγός που μπορεί να αποκαταστήσει την αλήθεια για τα αυγά, έτσι ώστε αν τα έχετε στερηθεί από φόβο, να τα επαναφέρετε στη διατροφή σας και να απολαύσετε έτσι μία άκρως θρεπτική και νόστιμη τροφή.

Τα αυγά ΔΕΝ ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα αυγά πράγματι περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους μόνο μία μικρή ποσότητα της εν λόγω χοληστερόλης περνάει στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή ενός ατόμου έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα από τη χοληστερόλη στις τροφές. Ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Συγκρίνετε αυτό με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, το οποίο περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της κακής χοληστερόλης είναι τα κορεσμένα λιπαρά και όχι η χοληστερόλη. Οι άνθρωποι φοβούνται τη χοληστερόλη στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αυγό και την ίδια στιγμή παίρνουν αφθονία κορεσμένων λιπαρών από το βούτυρο και το τυρί, με αποτέλεσμα η χοληστερόλη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα αυγά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Τα αυγά είναι πιθανώς μία από τις καλύτερες τροφές πρωτεΐνης, επειδή μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς τους υδατάνθρακες. Μαζί με την παροχή 6 γραμμαρίων πρωτεΐνης, το αυγό παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Ο κρόκος του αυγού περιέχει επίσης λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προστατεύσει από την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου του αυγού σε χοληστερόλη πιθανώς τρομάζει τους ανθρώπους, όμως αυτός ο κρεμώδης κίτρινος πυρήνας του αυγού είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά που αρκούν για να καταπολεμήσουν τα όποια αρνητικά χαρακτηριστικά του. Ο κρόκος περιέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα αυγό και είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D που βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση ασβεστίου. Σύμφωνα με μία μελέτη για έγκυες γυναίκες η χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο βλαβών στον νευρικό σωλήνα των εμβρύων όπως είναι η δισχιδής ράχη (γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης όπου ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, αλλά αντίθετα παραμένουν ανοιχτοί).

Προχωρήστε με προσοχή αν έχετε διαβήτη ή καρδιακή νόσο

Μια ανασκόπηση μελετών στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη, αλλά όχι στο γενικό πληθυσμό. Η Δημόσια Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ συνιστά στα άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση των αυγών τους συνολικά στους τρεις κρόκους την εβδομάδα. Δεν συμβουλεύει, ωστόσο, την πλήρη απαγόρευση των αυγών από τη διατροφή, επειδή λαμβάνει υπόψιν όλα τα οφέλη που παρέχουν για την υγεία.

Αν είστε διαβητικοί και θέλετε να φάτε αυγά, μπορείτε να το κάνετε, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώσετε χωρίς ψωμί και γενικότερα χωρίς υδατάνθρακες.

Η προσοχή στη διατροφή, ωστόσο, για ανθρώπους με διαβήτη και καρδιακά νοσήματα ισχύει για όλες τις τροφές και όχι μόνο για τα αυγά.

Πώς να «ζευγαρώσετε» τα αυγά με άλλα τρόφιμα

Όπως έχει γίνει σαφές, το πρόβλημα δεν είναι τα αυγά, αλλά οι τροφές που τα συνοδεύουν. Σ’ αυτές θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Αν φάτε τα αυγά σας μαζί με τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον, το λουκάνικο ή το βουτυρωμένο τοστ, τότε όντως θα αυξήσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και θα κάνετε τα αυγά να μοιάζουν χειρότερα από αυτό που πραγματικά είναι. Κι όμως, σ’ αυτή την περίπτωση δεν φταίει το αυγό, αλλά τα κορεσμένα λίπη με τα οποία το συνοδεύσατε.

Προτιμήστε να τρώτε τα αυγά μαζί με υγιεινά τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και το αβοκάντο ή μία φέτα ψωμί για τοστ ολικής αλέσεως. Για να εξαλείψετε την πιθανότητα να βάλετε στον οργανισμό σας ανθυγιεινά έλαια και βούτυρο, βράστε το αυγό αντί να το τηγανίσετε.

Δημοσίευση σχολίου