Μην παραμυθιάζεστε με τις ταμπέλες στα σούπερ μάρκετ για τις "υγιεινές τροφές"!
Συνήθως οι άνθρωποι στη διάρκεια της αγοράς προϊόντων στο σούπερ μάρκετ πιστεύουν ευλαβικά σε αυτά που διαβάζουν στις ετικέτες που παρουσιάζουν τις τροφές με «φωτοστέφανο υγείας».
Ομως, αρκετές φορές η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και το -αναγκαίο σε κάθε περίπτωση- διάβασμα μιας ετικέτας μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις. Δεν είναι λίγοι για παράδειγμα αυτοί που αποφεύγουν τη βρώμη επειδή θεωρούν πως περιέχει γλουτένη. Όμως, ειδικά η βρώμη είναι από τα λίγα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη (εκτός αν μολυνθεί κατά την παραγωγή ή μεταποίηση, αλλά συνήθως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο) και κάποιος που έχει δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να τρώει άφοβα βρώμη.
Δεν είναι, όμως, μόνο η γλουτένη το πρόβλημα. Πολλά από τα προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιή στις ετικέτες τους στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι.
Ας επιχειρήσουμε να τα ξεδιαλύνουμε:
Φυσικό προϊόν
Η έννοια «φυσικό προϊόν» είναι εξαιρετικά ευρεία. Τεχνικά υποτίθεται ότι είναι το προϊόν που δεν περιέχει πρόσθετες χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα ή συνθετικές ουσίες. Ενα φυσικό προϊόν όμως δεν σημαίνει ότι είναι βιολογικό, ούτε πως είναι απαραίτητα υγιεινό. Για παράδειγμα υπάρχουν δημητριακά που πλασάρονται ως φυσικό προϊόν και αν διαβάσει κανείς την ετικέτα τους περιέχουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από πρόσθετα σακχάρων. Οταν, λοιπόν, βλέπετε τον όρο «φυσικό προϊόν», σπεύστε να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών του. Είναι ο μόνος τρόπος να ξέρετε πραγματικά αν αξίζει μια θέση στο καλάθι σας.
Βιολογικό προϊόν
Τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που παράγονται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα ή βιοχημικά γονίδια ή διάφορα λιπάσματα. Οταν υπάρχει αυτό το σύμβολο στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι τα ζώα τρέφονται βιολογικά, με χορτοφάγες ζωοτροφές και έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, δεν έχουν ορμόνες ούτε έχουν πάρει αντιβιοτικά. Οταν η σφραγίδα λέει 100% βιολογικό είναι όντως ένα βιολογικό προϊόν 100%. Οταν, όμως, γράφει απλά «βιολογικό προϊόν» τότε είναι κατά 95% φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά. Οταν αναγράφει πως «είναι φτιαγμένο από βιολογικά προϊόντα» σημαίνει ότι φτιάχτηκε με τουλάχιστον 70% βιολογικά συστατικά με περιορισμούς για το υπόλοιπο 30%. Ο όρος «βιολογικό», λοιπόν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα προϊόν είναι υγιεινό. Για άλλη μια φορά η «Βίβλος» σας θα πρέπει να είναι η λίστα με τα συστατικά.
Εγχώριο προϊόν
Ο όρος υποδηλώνει συνήθως πως ένα προϊόν έχει παραχθεί εντός μιας ορισμένης γεωγραφικής περιοχής και πως καταναλώνεται μέσα σε ακτίνα 100-400 χιλιομέτρων από εκεί που παρασκευάζεται. Οπως και στα φυσικά προϊόντα, όμως, η έννοια είναι ευρεία. Το εγχώριο δεν σημαίνει βιολογικό, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, ούτε επίσης ότι είναι απαραίτητα υγιεινό.
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα εγχώρια προϊόντα είναι πιο θρεπτικά, αλλά ούτε αυτό είναι δεδομένο γιατί πάντα εξαρτάται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και από την επεξεργασία. Συνήθως δε, τα εγχώρια προϊόντα δεν έχουν διατροφικές ετικέτες, αφού προέρχονται από μικρές επιχειρήσεις, επομένως δεν είναι πάντα εύκολο να τα τσεκάρει κανείς. Βεβαίως, όταν έχει αποδείξεις ότι ένα προϊόν είναι εγχώριο, είτε επειδή είναι πολύ κοντά ο παραγωγός, είτε επειδή τον γνωρίζει, είτε επειδή η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων φημίζεται για την ποιότητά της στην πορεία των χρόνων και για τα άριστα υλικά και τις υποδομές της, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι όντως πιο υγιεινό και θρεπτικό από τα υπόλοιπα της αγοράς και δικαιολογημένα πρέπει να το προτιμήσει.
Χωρίς γλουτένη
Ο όρος «χωρίς γλουτένη» σημαίνει πως το προϊόν δεν περιέχει κανένα συστατικό τύπου σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή διασταυρώσεις αυτών των κόκκων, ή συστατικό που προέρχεται από αυτά τα δημητριακά ή αν περιέχει συστατικό που προέρχεται από αυτά τα δημητριακά θα πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία που περιορίζει τη γλουτένη σε λιγότερο από 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm – parts per million).
Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που είναι εγγενώς χωρίς γλουτένη, όπως το νερό, τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να επισημαίνονται επίσης χωρίς γλουτένη. Ο όρος «χωρίς γλουτένη» δεν σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι ολικής αλέσεως. βιολογικό, χαμηλό σε υδατάνθρακες ή υγιές. Πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και περιλαμβάνουν συστατικά όπως εξευγενισμένο άσπρο ρύζι, ζάχαρη και αλάτι.
Ελευθέρας βοσκής
Πολλοί τύποι κρεάτων χαρακτηρίζονται ως «ελευθέρας βοσκής», με αποτέλεσμα πολλοί λανθασμένα να πιστεύουν πως ό,τι τρέφεται με χόρτο είναι ταυτόχρονα και βιολογικό. Οι πραγματικές παράμετροι, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετικές. Ελευθέρας βοσκής σημαίνει πως ένα ζώο έχει πρόσβαση στην ύπαιθρο, τρέφεται με χορτοφαγική τροφή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή καταναλώνει σανό ή άλλες παρόμοιου είδους αποθηκευμένες ζωοτροφές. Ομως, το ότι ένα ζώο τρέφεται με χόρτο δεν σημαίνει πως η τροφή του είναι βιολογική και ότι δεν μπορεί να πάρει ορμόνες ή αντιβιοτικά. Σε σύγκριση, βέβαια, με τα προϊόντα που παράγονται συμβατικά, τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι πάντα πιο υγιεινά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν «καλά λίπη» περισσότερο από «καλά λίπη» και έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Δημοσίευση σχολίου