Αν είσαι ξεχασιάρης υπάρχει λόγος και τον βρήκαμε!
Έχετε αναρωτηθεί γιατί αρχίσατε να ξεχνάτε καθημερινά γεγονότα; Η έρευνα αυτή έρχεται να απαντήσει πειστικά σ’ αυτό το ερώτημα. Στα υπόψη το περιοδικό που δημοσιεύεται είναι εγκυρότατο…
Αν και ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν την πορνογραφία διασκεδαστική, δεν θυμούνται πάντα τι έχουν δει. Και αυτό διότι η παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου μέσω Internet μπορεί να επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη μνήμη, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex Research.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την επιρροή της επεξεργασίας πορνογραφικών εικόνων στην λειτουργική μνήμη. Το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για την τήρηση της πληροφορίας στο νου ενώ την χρησιμοποιεί για να φέρει εις πέρας κάτι άλλο, η λειτουργική μνήμη, είναι καίριας σημασίας στην κατανόηση, εκλογίκευση και επίλυση προβλημάτων καθώς και στην λήψη αποφάσεων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντούιζμπουργκ-Εσσεν με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Ματίας Μπραντ, ζήτησαν από 28 άνδρες, ετεροφυλόφιλους, κατά μέσο όρο 26 ετών να κοιτάξουν εικόνες στο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ορισμένες ήταν πορνογραφικές και κάποιες άλλες όχι. Οι μη σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες έδειχναν άτομα να γελούν, να συμμετέχουν σε αθλήματα ή να φέρουν όπλα.
Καθώς οι εθελοντές παρατηρούσαν τις εικόνες, πατούσαν και ένα κουμπί «ναι» ή «όχι» για να δείξουν στους επιστήμονες κατά πόσο η εικόνα ήταν όμοια με αυτή που είχαν δει πριν.
Οι άνδρες έδωσαν μια σημαντικά περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις όταν είχαν δει πορνογραφικές εικόνες, συγκριτικά με όταν είχαν δει άλλες. Κατά μέσο όρο, απάντησαν σωστά στο 67% του χρόνου όταν είχαν δει πορνογραφικές εικόνες, αλλά 80% όταν είχαν δει μη σεξουαλικές εικόνες.
Επίσης η ανάκληση στη μνήμη του πορνογραφικού περιεχομένου ήταν κακή ακόμη και όταν είχαν βιώσει σεξουαλική αφύπνιση και επιθυμία αυνανισμού, συγκριτικά με όταν είχαν δει μη ερωτικές φωτογραφίες.
«Η σεξουαλική αφύπνιση παρεμβαίνει στην λειτουργική μνήμη, έναν σημαντικό παράγοντα της ανώτερης λειτουργικότητας του εγκεφάλου», εξηγεί ο Δρ Κρίστιαν Λάιερ, συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης του Δρ Μπραντ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους ψυχολόγους να κατανοήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι με εθισμό στην πορνογραφία μέσω internet παραμελούν την πραγματική ζωή τους. «Η σεξουαλική αφύπνιση και οι επιπτώσεις της στις γνωστικές λειτουργίες μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τις αρνητικές επιδράσεις», γράφουν στην έκθεσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα είχε συσχετίσει την επεξεργασία των πορνογραφικών φωτογραφιών με περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για το συναίσθημα, την προσοχή και την αφύπνιση.
Με λίγα λόγια δικαιώνεται και επιστημονικά η λαϊκή ρήση: «Το …νινί σέρνει καράβι»!
Δημοσίευση σχολίου