Περαιτέρω μείωση του κόστους φαρμάκων που αντιμετωπίζουν αιματολογικούς καρκίνους αιτήθηκαν – για ακόμη μία φορά – από τον φαρμακευτικό κλάδο επιστήμονες και σύλλογοι ασθενών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας που έγινε πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο.
Στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα συνδυασμού φαρμάκων από κλινικές μελέτες, τα οποία «δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα φάρμακα», όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 αιματολόγοι από 15 χώρες είχαν υπογράψει ειδική αναφορά προς τον φαρμακευτικό κλάδο, ζητώντας τη μείωση των τιμών. «Υποστηρίζοντας τη μείωση τιμών στη συγκεκριμένη φαρμακευτική κατηγορία σώζονται ανθρώπινες ζωές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος» ανέφεραν σε άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Society of Hematology».
Οι φαρμακευτικές εταιρείες από την πλευρά τους απαντούν ότι ένα φάρμακο που ανακαλύπτουμε και ξεκινά την έρευνα σε ανθρώπους λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας έπειτα από 15 χρόνια. Οπως επισήμαναν στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εάν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται ένα φάρμακο για να ανέβει στα ράφια των φαρμακείων τότε μπορούν αντίστοιχα να μειωθούν και οι τιμές των φαρμάκων.
Κάτι που, όπως δήλωσαν επιφανείς επιστήμονες, μπορεί να γίνει στο μέλλον και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα, διότι φανταστείτε ότι θα γίνει άλμα καινοτόμων φαρμάκων, αφού θα «βγει» από τα εργαστήρια ό,τι πιο καινούργιο μελετούν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.
Συνδυασμένη θεραπεία
Την ίδια στιγμή στο συνέδριο παρουσιάστηκε σημαντική μελέτη για συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα (υποτροπιάζον ή υποτροπιάζον ανθεκτικό).
«Η πομαλιδομίδη είναι ένα καινούργιο ανάλογο ανοσοτροποποιητικό φάρμακο το οποίο έχει πάρει έγκριση πρόσφατα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης για την αντιμετώπιση ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες θεραπείες. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη λύση. Η μελέτη STRATUSTM, στην οποία συμμετείχαν 599 ασθενείς που πήραν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων, έδειξε ότι και η ζωή τους επεκτείνεται αλλά έχουν και πολύ καλό προφίλ ασφαλείας» εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου το 35% των αρρώστων πέτυχε σημαντική ύφεση της νόσου και μάλιστα με μικρή τοξικότητα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει πολλαπλές θεραπείες στο παρελθόν, περιλαμβανομένης και της αυτόλογης μεταμόσχευσης (από δικά τους κύτταρα).
Το διαβάσαμε εδώ
Δημοσίευση σχολίου